Fokus på norr

VÄSTERNORRLAND

Forskning, innovation, IT och tech i världsklass

Bo och arbeta i en naturnära, expansiv region som tar täten i den gröna omställningen.

Västernorrland är en tillväxtregion med industrinära innovationscenter och IT-kluster, vilket driver på den gröna omställningen. Forskning bedrivs i tätt samarbete med näringslivet för att ta fram fossilfria produkter.

Samtidigt satsar regionen för att locka unga IT-företag med kapital, talanger och digitala innovationer att etablera sig här. Utöver en attraktiv arbetsmarknad med gott om framtidsjobb finns här närheten till naturen och många vittnar om ett lugnt livstempo.

5 000

personer i Västernorrland jobbar i techbranschen.

13 000

företag i Västernorrland letar aktivt efter arbetskraft.

Välj avsnitt

Ny karriär i Örnsköldsvik efter att ha förälskat sig i staden

Sjukdom i familjen fick Sam Coleman att komma till Sverige och Örnsköldsvik. Kärleken till staden, naturen och kulturen fick honom att stanna.

Sam Coleman visste knappt någonting om Örnsköldsvik när han 2015 kom dit med sin familj för att ta hand om en släktning som hastigt insjuknat. Planen var att stanna i max sex månader, men ett år senare valde de att flytta dit permanent.

– När jag kom till Örnsköldsvik blev jag positivt överraskad över vad staden och kommunen hade att erbjuda. Jag trodde att Sverige var ett kallt och mörkt land, men mina fördomar motbevisades ju längre tiden gick. Att vintern är kall innebär bara mer skidåkning, vilket jag älskar, säger Sam Coleman.

Bytte antropologi mot marknadsföring

I grunden är Sam Coleman antropolog och geolog, men med tiden började han intressera sig för marknadsföring och media. I dag är han marknadsdirektör på Stringo, ett företag i Örnsköldsvik vars maskiner hjälper världsledande företag att flytta på tunga bilar. En enorm logistikutmaning.

– Jag ska erkänna att mina marknadsföringskunskaper sträcker sig längre än min förståelse för tekniken i våra maskiner, men det är häftigt att biljättar i Italien och Frankrike flyttar sina bilar med hjälp av en produkt producerad i lilla Nyland.

Fick en ny syn på livet

Sam Coleman växte upp i en storstad och ett högt tempo var självklart. I dag har han en helt annan syn på vad som är viktigt i livet. Han älskar det norrländska, naturen, friluftslivet och tiden med familjen. Han tycker att andra som funderar på att byta jobb, och även kanske flytta till Norrland, inte ska tänka efter för mycket.

– Gör det bara. Norra Sverige har så mycket att erbjuda. Kom och åk skidor, bestig höga berg och sluta aldrig att utforska hur du kan utveckla dig.

Bild på Sam Coleman
Rise Processum

RISE Processum

Rise Processum i Örnsköldsvik är en industrinära innovations- och forskningspartner inom bioraffinaderi – särskilt fossilfria produkter gjorda av förnybara resurser. Verksamheten är stor med flera pilotanläggningar, medarbetare från hela världen och forskning på EU-nivå.

Rise Processum har utvecklat forskning om på biomassa från skogen och utvecklat forskningsområden inom kemi och bioteknik. Rise Processum är i behov av kemister, biotekniker, process- och innovationsledare, och forskare inom kemi och bioteknik.

Örnsköldsvik

Örnsköldsviks kommun

Örnsköldsvik är en företagstät kommun med flera internationella företag och en stark företags- och industritradition, där samverkan är en viktig nyckel. I dag har kommunen cirka 55 000 invånare och en stadig befolkningstillväxt.

Benägenheten att flytta från kommunen är lägre än på andra platser i Sverige. Kommunen stöttar aktivt näringslivet och företag som vill växa. För att hitta fler kompetenser förs samarbeten med Umeå universitet, Mittuniversitetet och ett flertal yrkesutbildningar.

Heta Utbildningar

Yrkeshögskolan Heta Utbildningar

Heta Utbildningar i Härnösand jobbar med yrkeshögskoleutbildningar och uppdragsutbildning till företag, oftast om energiteknik. Skolan har en central roll i regionens kompetensförsörjning och för nära samarbete med företag och branschorganisationer.

Här utbildas blivande tekniker och ingenjörer inom elkraft, fjärrvärme, kyl- och värmepumpar och solenergi. Verksamheten bjuder även in privata aktörer för att vidareutbilda och kompetenshöja sin personal.

Bron Innovation

Bron Innovation

Bron Innovation är ett IT-kluster och en digital innovationshub där offentliga och privata aktörer samlas för att skapa tillväxt och regional utveckling. Arbetet sker regionalt, nationellt och globalt, för att göra Västernorrland till en plats där människor vill leva och arbeta.

Arbetet kan innebära exempelvis minskade utsläpp från maskiner och hjälpa företag att ta fram digitala hållbarhetslösningar. Bron Innovation arbetar även med att locka både nyetableringar till regionen och med att stärka regionens befintliga verksamheter.

Sändningen om Västernorrland

Omställningsorganisationerna TRR och Trygghetsfonden TSL är stiftelser som drivs utan vinstintresse och bygger på ett kollektivavtal mellan parterna Svenskt Näringsliv och PTK respektive LO.

© TRR 2022. All rights reserved.
Scroll to Top