Fokus på norr

Västerbotten

En av Sveriges mest expansiva regioner

Västerbotten är en av världens mest spännande platser när det kommer till grön energi. Regionen behöver dig och din kompetens.

Västerbotten har de senaste åren vuxit till ett nav för utveckling inom grön energi. Flera storföretag har samlats här och tillväxttakten ställer stora krav på kompetensförsörjningen. Här behövs bland annat IT-specialister, designers och ingenjörer.

Regionens lärosäten har en viktig roll i kompetensförsörjningen, men kompetens måste även hittas i andra delar av landet. Västerbotten anses också vara en av Europas bästa platser att leva på enligt mätningar inom hälsa, välmående och utvecklingsmöjligheter. Och vem vill inte bo och jobba på en sådan plats?

40 000

nya medarbetare behövs fram till 2025.

65%
av företagen i Västerbotten har försökt rekrytera under de senaste 6 månaderna.

Välj avsnitt

Han hittade drömjobbet i Umeå

Utan jobb flyttade Paul Alvarado Mendoza till Umeå och hoppades att allt skulle lösa sig. I dag har alla bitar fallit på plats och Umeå är staden han kallar sitt hem.

Paul Alvarado Mendoza arbetade som designansvarig på ett konsultbolag i Göteborg när han hösten 2014 bestämde sig för att flytta till Umeå, staden hans fru var ifrån.

– Jag hade besökt Umeå några gånger och hade även läst om behovet av kompetens inom IT. Umeå var för mig en stad med världens bästa designhögskola och IT-världen i Umeå växte väldigt mycket, säger Paul Alvarado Mendoza.

Samarbete med Umeå universitet

Paul flyttade till Umeå som arbetslös och det tog mer tid att hitta ett jobb än han hoppats på. I stället valde han att starta eget och lyckades snabbt bygga upp ett nätverk som gjorde att verksamheten gick ihop.

I dag är han designchef på Sartorius, ett internationellt bolag som hjälper läkemedelsindustrin att analysera data. Tillsammans med delar av näringslivet och Umeå universitet arbetar Sartorius aktivt med att försöka få fler talanger att stanna kvar i regionen.

– Vi söker dig som annars hade hamnat på Google eller flyttat till andra platser i världen. Målet med samarbetet är att på lång sikt kunna bygga upp den kompetens vi behöver för framtiden genom att erbjuda intressanta jobb, säger Paul Alvarado Mendoza.

Våga flytta för att få jobb

Nu är Umeå den plats han kallar sitt hem. Han tror att många skulle kunna trivas om de bara fick upp ögonen för regionen. Sen är det enklare om jobbsituationen redan är löst innan du flyttar, menar Paul Alvarado Mendoza.

– Hittar du jobbet och stabiliteten först, så kommer resten att lösa sig.

Bild på Paul Alvarado Mendoza
Komatsu Forest

Komatsu Forest

Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner. Med hjälp av ett 40-tal yrkesgrupper vill företaget skapa framtidens lösningar och uppnå en mer hållbar framtid för människor, företag och planeten.

I takt med skogsindustrins utveckling söker företaget fler medarbetare inom bland annat produktionsteknik och elteknik. Även maskiningenjörer sökes. Med hjälp av innovativa produkter och tjänster är målet att göra arbetet med skog enklare, säkrare och mer lönsamt.

Sartorius

Sartorius

Sartorius i Umeå är en internationell leverantör av läkemedel och laboratorieutrustning. Genom data förser företaget läkemedelsindustrin med analyser. Det möjliggör för forskare och ingenjörer att göra framsteg inom bland annat biovetenskap och bioprocessning.

På så vis utvecklas nya, bättre terapier och mer prisvärda läkemedel. Förra året var Sartorius 4 500 medarbetare och rekryteringsprocessen fortsätter. I norr söker företaget fler medarbetare inom bland annat IT, Machine Learning, artificiell intelligens och design.

Umeå Kommun

Umeå kommun

Umeå är en av Sveriges mest snabbväxande kommuner med ett näringslivsklimat präglat av tillväxt och en välutbildad befolkning och forskning i världsklass. Umeå har i dag cirka 130 000 invånare, och i kommunen finns 14 000 företag och 37 000 studenter.

Stora investeringar och samarbeten med näringslivet skapar hög lönsamhet och effektivitet. Förutsättningarna gör Umeå till en av landets bästa platser att driva företag på. Cirka 600 nya företag skapas varje år och med målet att nå en grön omställning behövs ytterligare företagsetableringar och kontinuerlig forskning.

Northvolt

Northvolt

Northvolt har som mål att göra världens grönaste batterier. Företagets produkter gör det möjligt att minska koldioxidavtrycket med 80 procent jämfört med batterier som tillverkas med kolenergi. Samarbeten med lokala företag har även gjort det möjligt att minska både kostnader och transportsträckor vid byggnationen av Skellefteåfabriken.

Fabriken underlättar för Northvolt att stötta underleverantörer, kunder och samarbetspartners i tillverkningen av gröna produkter och tjänster. Företaget har i dag över 2 300 anställda och hundratals lediga jobb inom många olika kompetensområden, bara i Skellefteå.

Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största elproducenter och det största offentligt ägda kraftföretaget i Sverige. Med egna produktionsanläggningar för vind, vatten, värme och bioenergi är målet att ställa om till 100 procent förnybar energi.

Förutom egen produktion samarbetar Skellefteå Kraft med andra aktörer och driver projekt inom förnybar energi. För att ställa om helt till förnybar energi behöver Skellefteå Kraft fler medarbetare med kompetens inom bland annat elkraft och energi, automatisering, digitalisering och artificiell intelligens.

Campus Skellefteå

Campus Skellefteå

Campus Skellefteå är ett centrum för högre utbildning, utveckling, samarbeten och kunskap. Här bedrivs forskning och utbildning inom bland annat trä, datorgrafik och datorspel, elkraft, omvårdnad och socialt arbete.

Genom både gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar erbjuder Campus Skellefteå kompetensutveckling som hjälper exempelvis spelindustrin. I samarbete med näringslivet, vill Campus Skellefteå skapa rätt förutsättningar och locka fler människor.

Skellefteå Kommun

Skellefteå kommun

Sedan 2015 har Skellefteå kommun arbetat med en utvecklingsplan för att öka befolkningen, antalet arbetstillfällen och för att bidra till den gröna omställningen. I planen ingår bland annat etableringsstöd till företag och skolor, som i sin tur skapar fler arbetstillfällen och bidrar till ny kompetens.

Kommunens jobbpool har så många som 3 000 lediga jobb och målet för antalet nyinflyttade har gått från 2 000 per år till 4 000. Kommunens yta ger företagen mer utrymme att bygga större, smartare och effektivare fabriker. Lokala samarbeten gör det lättare att producera och transportera produkter och tjänster, så miljön tar mindre skada.

Sändningen om Västerbotten

Omställningsorganisationerna TRR och Trygghetsfonden TSL är stiftelser som drivs utan vinstintresse och bygger på ett kollektivavtal mellan parterna Svenskt Näringsliv och PTK respektive LO.

© TRR 2022. All rights reserved.
Scroll to Top