Fokus på norr

Jämtland

En tillväxtregion med hela livet i centrum

Allt fler företag etableras i regionen. Här kan du kombinera karriären med en naturnära och aktiv fritid.

Jämtland är regionen på alla friluftsälskares läppar. Här kan du ha en unik livsstil. Möjlighet att kombinera karriär med direkt åtkomst till natur, skidåkning och andra friluftsaktiviteter lockar allt fler att flytta hit.

Besöksnäringen är otroligt viktig för regionen, och flera större företag börjar etablera sig i städer som Åre och Östersund. Företagen har insett kraften i att kunna erbjuda någonting mer än bara ett jobb.

5 miljarder

kronor omsätter besöksnäringen i Jämtland.

6 700

har helårsjobb inom besöksnäringen i Jämtland.

Välj avsnitt

Drömmen om skidåkning ledde till en ny karriär

Med en förhoppning om att kunna åka skidor varje dag flyttade Fredrik Modig och hans familj till Åre. I dag trivs hela familjen med både jobb, skola och fritid.

Kunde ta steget fullt ut

Redan i början av coronapandemin valde familjen att hyra ut villan i Göteborg och provflytta till Åre – en möjlighet som uppkom på grund av Fredriks distansarbete. Att Fredrik blev uppsagd öppnade nya möjligheter. Tankarna på att göra flytten till Åre permanent fanns där redan, men om Fredrik kunde hitta ett nytt jobb i Åre skulle det bli sista spiken i kistan.

– Det var på något sätt dags och passade mer in i vår plan. Vi hade etablerat oss lite i byn och det kändes som att det fanns en möjlighet att få ett jobb här som inte var på distans. Det var mitt mål, säger Fredrik Modig.

Annat än jobb som lockade

I dag jobbar Fredrik som applikationsspecialist på Voyado, ett IT-företag inriktat på kundvårdssystem. Han trivs bra, men det var inte jobbet som främst gjorde att Fredrik och hans familj valde att flytta till Åre.

– Det var i grund och botten en önskan om att kunna åka skidor hela vintern. Det var så det startade. Sen finns det ett ”go” här, som gör att det blir en positiv plats att vara på. Det tror jag gör att folk fastnar för Åre. Så var det för oss i alla fall.

Hela familjen trivs i Åre

Alla i familjen är nöjda med sin nya tillvaro i norra Sverige. Fredriks fru jobbar inom vården, där hon har träffat många nya vänner. Barnen kan göra fler saker på egen hand, exempelvis åka skidor med sina kompisar efter skolan. – Flytten till Åre har gett oss mersmak på livet. Vi har nu det liv som vi alltid har drömt om och kan göra sådant i vardagen som vi bara kunnat göra på semesterresor tidigare.

Efter 20 år hos samma arbetsgivare inom resebranschen fick Fredrik Modig gå vid en omorganisering. Men omställningen blev snarare ett steg framåt än tillbaka.
Bild på Fredrik Modig
CGI

CGI

CGI är global leverantör av IT-tjänster och affärsprocesser. Verksamheten hjälper företag och organisationer att öka avkastningen på sina investeringar. Nyligen startade företaget även ett kontor i Åre.

De satsar även mycket på kompetensutveckling. CGI erbjuder mentorskap för juniora roller, seminarier och workshops samt har en global e-learningplattform. Kompetensbehovet är stort inom systemutveckling och UX.

Jämtland Härjedalen Turism

Jämtland Härjedalen Turism

Jämtland Härjedalen Turism arbetar med samverkan, kompetens och innovation för att utveckla besöksnäringen. Regionens besöksnäring omsätter cirka 5 miljarder kronor per år och sysselsätter 6 700 personer på heltid.

Flera stora företagsetableringar ökar både kompetensbehoven och karriärmöjligheterna. Jämtland Härjedalen erbjuder en livsstil, där du kan arbeta i stadsmiljö för att på timme stå på en fjälltopp.

Mittuniversitetet

Mittuniversitetet

Mittuniversitetet är ett universitet som vill utveckla framtidens bästa utbildningar. Genom ständig dialog med näringslivet och offentlig sektor siktar universitetet på att vara med att forma framtidens arbetskraft.

Campus finns i både Sundsvall och Östersund, men hälften av studenterna studerar på distans då universitetet erbjuder flest distansutbildningar i landet. Mittuniversitetet rekryterar fler lärare och arbetar proaktivt för en attraktiv utbildnings- och arbetsmarknad.

Sändningen om Jämtland

Omställningsorganisationerna TRR och Trygghetsfonden TSL är stiftelser som drivs utan vinstintresse och bygger på ett kollektivavtal mellan parterna Svenskt Näringsliv och PTK respektive LO.

© TRR 2022. All rights reserved.
Scroll to Top